jogging-1509003_1920

Tips til utetrening

Å trene ute er meningsfylt, helsebringende og enkelt. Her er enkle tips til hvordan du holder treningen i gang – året rundt.

Hva er vel bedre enn å kjenne sol og vindpust mot huden i yogatimen på de fine dagene?

At utetrening eller mosjon i frisk luft er sunt for kropp og sjel burde kanskje være det mest selvsagte av alle trenings- og helseråd. Likevel bruker vi færre og færre av timene våre ute. Her er tipsene fra treningsekspertene som kan hjelpe deg å komme ut av hula oftere – uansett årstid.

Utetrening har mange fordeler

Det å være ute kan styrke korttidsminnet, gi lavere stressnivå, motvirke depresjon, styrke immunforsvaret og gjøre deg kreativ. Personlig trener Erlend Vada påpeker at utetrening gir både helsemessige og praktiske gevinster. Vada liker seg ute – gjerne med hele familien på slep.

— Å komme seg ut i frisk luft er deilig for både kropp og sjel. Dessuten eksponerer utetrening deg for mer sollys, som vil være med å gi deg mer D-vitaminer. Du slipper også å ta hensyn til timeplaner eller åpningstider, samtidig som treningen kan være en del av transport fra A til B.

Utetrening eksponerer oss for mer sollys, som vil være med å gi oss mer D-vitaminer, sier Vada.

Du trenger faktisk ikke all verdens utstyr selv om du vil trene ute året gjennom. De fleste liker å slippe unna utstyrsjaget, men å ha et par smarte ting på plass gir høyere komfort når det regner eller er kaldt. Noe av det viktigste er jo tross alt at du ikke går lei hele treninga!
Når det kommer til å kle seg for trening i kulde eller hardt vær er trikset flere, tynne lag og så vindtett ytterst, ifølge treningseksperten.

— Sørg for å ha nok klær tilpasset temperaturen, men ha samtidig muligheten til å justere av og på plagg. Det kan være fort gjort å kle seg litt for godt, og når man kommer skikkelig i gang så blir det rett og slett for varmt. Plagg som puster er en god idé, og er det skikkelig kaldt så er det smart å ha både lue og hansker, forteller Erlend Vada.

Spesielt på beina

Også fitnok.no-blogger og personlig trener Camilla Lorentzen er stor tilhenger av friheten og naturopplevelsene som utetrening gir.
For henne sitter det viktigste plagget helt nederst. Hun liker seg ute – særlig når hun ikke fryser på fingre og tær.

— Du må ikke investere i en helt ny garderobe for å kunne komme seg ut på trening, bruk det du har! Men – når det regner er sko som holder deg tørr på beina alfa omega. Det er IKKE deilig å hverken gå, løpe eller ta knebøy i sko som surkler. Det samme gjelder når det er kaldt – det å fryse på føtter, hender eller ører er bare fælt.

Sjekkliste for bekledning i den kalde årstiden – fra personlig trener Camilla Lorentzen:

  • Vanntette sko / piggsko om vinteren
  • Ullsokker
  • Ullundertøy / superundertøy
  • Et ekstra lag med fleece eller lignende om det er skikkelig kaldt
  • Vindtette overtrekksklær
  • Noe på ører og hender – selv om minusgradene er borte
  • Legg lista lavt – og push på etter hvert.

Er du en av oss som har tatt skikkelig tak etter nyttår og trent som en husmus på en tredemølle – en gang eller tre for så å la det skli ut? Grunnen til at vi feiler handler ofte om tre ting: Vi legger lista for høyt i starten, vi utfordrer ikke oss selv underveis og vi velger ofte en type som trening vi egentlig ikke synes er gøy!

— Prøv å finne aktivitet som føles lystbetont og som faktisk har effekt på det du ønsker å oppnå med treningen. Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe hvis treningen er kjedelig eller ikke gir resultater, sier Erlend Vada.

Utetrening er så mangt

Det kan være du liker Camillas favorittvariant best – å ta en tur i skogen i eget tempo med en spennende lydbok på ørene og bare forlate alle tanker hjemme.

Eller kanskje du, som Erlend, kan tenke deg å inkludere familien på treningen?
— En av de beste vinteraktivitetene jeg vet er å komme meg ut med barna. Skøyter, skilek og snøhulebygging er kjempefine aktiviteter som får opp pulsen og ikke minst er gøy for både store og små, sier han.

Det viktigste er ikke hvordan du begynner, men at du klarer å finne en treningsform som gir deg litt avveksling og fri fra hverdagen, ifølge Camillla Lorentzen.

Finn noe som gir deg en god følelse både underveis og etterpå.

— Husk at trening bør være noe som gir deg overskudd, ikke noe som sluker det lille overskuddet du har! Har du ikke så mye tid til overs til venner og liknende i hverdagen kan du slå to fluer i én smekk og gå tur med en venninne. Kanskje første steg på veien kan være å legge fra deg tanken om at du må over en viss terskel for å kunne kalle det trening?

Kanskje første steg på veien kan være å legge fra deg tanken om at du må over en viss terskel for å kunne kalle det trening?

Husk at du trenger faktisk bare å gå ut døra!